1,6 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredite

Bez autora
Jan 17 2011

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Nebojša Ćirić saopštio je danas da će i u 2011. godini građanima Srbije biti na raspolaganju subvencionisani stambeni krediti. Subvencionisani krediti će biti odobravani pod sličnim uslovima kao i u 2010. godini. Učešće države u finansiranju prošle godine je iznosilo 20 posto, građana pet posto, a banaka 75 posto, a taj odnos je sada promenjen tako da građani učestvuju sa 10 posto, država sa 15 posto, a banke ostaju na nivou od 75 posto. Uslovi u pogledu starosti zainteresovanog klijenta i stepena izgrađenosti objekta ostaju nepromenjeni. Zahtev za subvencionisane stambene kredite mogu da podnesu osobe starosti do 45 godina, a podnosioci zahteva stariji od 45 godina mogu da uzmu kredit najduže na 20 godina.

1,6 milijardi dinara za subvencionisane stambene krediteDržavni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Nebojša Ćirić saopštio je danas da će i u 2011. godini građanima Srbije biti na raspolaganju subvencionisani stambeni krediti.

Subvencionisani krediti će biti odobravani pod sličnim uslovima kao i u 2010. godini. Učešće države u finansiranju prošle godine je iznosilo 20 posto, građana pet posto, a banaka 75 posto, a taj odnos je sada promenjen tako da građani učestvuju sa 10 posto, država sa 15 posto, a banke ostaju na nivou od 75 posto.

Uslovi u pogledu starosti zainteresovanog klijenta i stepena izgrađenosti objekta ostaju nepromenjeni. Zahtev za subvencionisane stambene kredite mogu da podnesu osobe starosti do 45 godina, a podnosioci zahteva stariji od 45 godina mogu da uzmu kredit najduže na 20 godina.

Više detalja u vezi sa ovim programom biće poznati narednih dana, kada će bliže informacije objaviti Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita. Za subvencionisane stambene kredite prošle godine iz budžeta je potrošeno više od 2,8 milijardi dinara, a ove godine taj iznos će biti na nivou od oko 1,6 milijardi dinara.

U saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja se navodi da je osnovna orijentacija resornog ministarstva kroz usvajanje ovog programa bio dalji rast izvoza, podrška BDP-a i povećanje zaposlenosti u Srbiji.

Ovaj program će zaživeti najkasnije do kraja januara, tako da bi njegova realizacija trebalo da započne u narednih sedam do deset dana, nakon potpisivanja ugovora između banaka i Fonda za razvoj. Program predviđa da se 1,4 milijarde dinara opredeli za kredite za likvidnost koje će banke i ove godine odobravati pod potpuno istim uslovima kao lane. Takođe, za investicione kredite planirano je oko 700 miliona dinara, za potrošačke 1,4 milijarde dinara, dok će za kupovinu automobila marke “fijat punto” po sistemu staro za novo biti izdvojeno više od 550 miliona dinara. Prošle godine za tu namenu bilo je opredeljeno 800 miliona dinara. Za kupovinu “punta” subvencija će biti smanjena sa 1.000 na 600 evra.

U saopštenju ministrastva još se navodi  da je više od dve milijarde dinara predviđeno i za program vagonogradnje, kao i za stimulisanje drugih industrijskih sektora, kao što je proizvodnja traktora, autobusa, kamiona i građevinskih mašina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik